Porla kulttuurimaisema Lohjalla

Porla, kulttuurimaisema Lohjalla

Lohjanjärven rannalla sijaitseva Porlan kalanviljelylaitoksen alue on ainutlaatuinen ihmisen ja luonnon muokkaama kokonaisuus, jolla on rikas kulttuurihistoriallinen menneisyys. Porlan perusti 1916 Hugo Lagus. Se on Suomen ainoa keskieurooppalaistyyppinen lampiviljelylaitos, ja sillä on vahva merkitys maamme kalanviljelyn kehittämisessä. Porlassa olisi erinomaiset edellytykset aloittaa raakun eli jokihelmisimpukan elvytys ja viljely ja se on suomalaisen järvitutkimuksen alkukoti ja uranuurtaja. Porla tarjoaa ainulaatuisen luontokokemuksen, mahdollisuuden tarkkailla herkkää luontoa läheltä keskeisellä ja helposti lähestyttävällä paikalla aivan Lohjan keskustan kupeessa. Faunatican tekemän luontoselvityksen mukaan alue on Suomen mittakaavassa varsin ainutlaatuinen kaupunkiluonnon esiintymä, josta löytyy mm. viitasammakko sekä runsas lepakkoalue.

Porlassa yhdistyvät upea luonto ja kiinnostava
kulttuurihistoria.

Porlan olemassaolo on uhattuna massiivisten rakennussuunnitelmien vuoksi. Lohjan kaupunkisuunnittelulautakunnan ehdotuksessa esitetään kaavavaihtoehtoja, joissa alueelle suunnitellaan huomattavaa määrää kerrostaloasumista, hotellia sekä oheispalveluita. Lohjalle on perustettu Pro Porla -yhdistys, joka järjestää tilaisuuksia tämän kulttuurimaiseman suojelemiseksi. Porla osallistui vuonna 2015 näyttävästi Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teemaan Teollisuuden ja tekniikan perintö.

Tänä vuonna aloitimme teemavuoden Porukan paikat, yhteiset ympäristöt sytyttämällä maaliskuun lopulla pääsiäistulet altaille. Tapahtuma oli yleisömenestys, jopa 800-1000 vierailijaa löysi kipinöivät tulet ja savut, joiden tarkoituksena oli karkottaa Porlaa uhkaavat suunnitelmat. Tapahtumassa paisteltiin makkaroita ja juotiin nokipannukahvia. Tapahtumassa oli mukana paikallinen lintutieteellinen yhdistys linnunpönttöineen osana Miljoona pönttöä -kampanjaa sekä performanssitaiteilija Pekka Kainulainen Lintumies-esityksellään.

Porlan pääsiäistapahtumassa riitti väkeä.

Tilaisuus Porlassa osoitti konkreettisella tavalla sen, miten merkityksellistä on kulttuurimaiseman suojelu. Se ei pelkästään säilytä mennyttä vaan lahjoittaa tulevaisuuden tuleville sukupolville. Paikalliset asukkaat haluavat elämyksiä, arvostavat luontokokemuksia ja ymmärtävät luontoarvoja. Ymmärtävää, laajakatseista ja kaukonäköistä suunnittelua ja ajattelua tarvitaan juuri nyt. Tulevaisuus tehdään tänään huolehtimalla yhteisestä ympäristöstämme, julkisen tilan ihmisiä ja luontoa arvostavalla haltuunotolla sekä tuoden ihmiset yhteen.

Pääsiäistulet Porlassa.

Porlassa vietetään tänä syksynä satavuotisjuhlaa teemavuoden hengessä, seuraa Euroopan kulttuuripäivien tiedotusta sekä Pro Porlan omaa Facebook-sivua.

Teksti ja kuvat: Maria Léman