Ajankohtaista

Tästä linkistä pääset lataamaan Lohjan Porlan asemakaava‐alueen luontoselvitys vuonna 2014.

L33-raportti Lohja Porla 2014

Tiedoston koko 4 Mb ja muoto pdf.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivä Lohjalla 2015

Porlan uusi alku

Lohjan kaupunginhallitus päätti 13.6. äänin 8-5, ettei aseta näytteille Porlan asemakaavan muutosehdotusta, joka olisi mahdollistanut kerrostalojen rakentamisen pohjoisimman altaan päälle.

Päätös on huojentava, ja sitä voi pitää kansalaisten, luonnon – ja järjen voittona.
Mutta mitä koko prosessista jäi käteen? Porlan irrottaminen keskustan osayleiskaavasta ja suunnitteluvarauksen myöntäminen Lemminkäinen Talo Oy:lle haiskahti likaiselta manööveriltä, joka hipoi lain ja hyvän virkamieskäytännön rajoja. Lain oikealla puolella varmaankin pysyttiin, mutta demokratian uskottavuus, politiikan avoimuus ja virkamiesten tasapuolisuus kokivat ihmisten mielissä kolauksen. Pahimmillaan homma näyttäytyi ulospäin juonitteluna ja salamyhkäisenä kähmintänä – juuri semmoisena kuin kaikkea politiikkaa populistisissa salaliittoteorioissa usein pidetäänkin.

Voi myös ajatella, että asemakaavan muutostyöhön upposi tuhottomasti virkamiestyötä ja kallista aikaa, jota olisi voitu käyttää johonkin tähdellisempäänkin. Unohtamatta Lemminkäinen Talo Oy:n suunnitteluun uhraamia resursseja.

Mutta sanoisin, että kokonaissaldo nousi silti plussalle. Jos heittäytyisi yltiöpäiseksi, voisi jopa väittää, että ellei jupakkaa olisi käyty, se olisi pitänyt keksiä!
Sillä kaikkine kommervenkkeineenkin prosessi vahvisti uskoa demokratiaan ja kansalaisyhteiskuntaan. Jotkut kenties sanoisivat, että se palautti uskon, joka oli ehtinyt repeillä ja näljääntyä pahasti.

Pro Porla –liike järjestäytyi yhdistykseksi syksyllä 2014, noin vuosi sen jälkeen, kun Lemminkäinen Talo Oy oli saanut Porlan suunnitteluvarauksen. Pro Porla on poliittisesti sitoutumaton, kaikille avoin kansalaisjärjestö, joka on järjestänyt useita tapahtumia ja tilaisuuksia paitsi Porlan, koko Lohjan ranta-alueiden kaavoituksesta ja yhdyskuntasuunnittelusta.

Sen lisäksi sadat, ehkä jopa tuhannet lohjalaiset ovat keskustelleet aiheesta kahvipöydissä, lehtien palstoilla ja sosiaalisessa mediassa. Poliitikkoihin ja virkamiehiin on oltu yhteydessä.  Myös kaupungin järjestämät kaavoitustilaisuudet ja työpajat ovat olleet täynnä aktiivisia osallistujia.

Ihmiset ovat kiinnostuneet lähiympäristöstään. Ja keskustelu on tuonut esiin tuoreita näkökulmia, uutta tietoa ja oivalluksia siitä, miten asiat kytkeytyvät toisiinsa yksittäisellä ja yleisellä tasolla. Monelle on selvinnyt, mitä tarkoittaa biodiversiteetti, ja mitä vaikutuksia luonnolla on terveyteen ja hyvinvointiin. Ja ihan konkreettisesti: usea lohjalainen on käynyt Porlassa ensimmäistä kertaa ja ihastunut, miten upea paikka meillä on lähes kaupungin keskustassa.

Ja tietysti on puhuttu rahasta, sillä nykyisin mikä tahansa asia pitää perustella taloudellisin argumentein. On arvioitu, että puistona Porla tuottaa pitkällä tähtäimellä suuremman taloudellisen hyödyn kuin rakennettuna ympäristönä. Silti on pidettävä mielessä, että luonnon tasapaino on ihmislajin olemassaololle aina paljon merkityksellisempi kysymys kuin talouden nousut ja laskut. Ekosysteemin jäsenyys on jokaiselle pakollista, ja ekologia on lopulta aina ekonomiaa vahvempi.

Porlan – saati Pro Porlan – tarina ei suinkaan pääty tähän. Porlan kalanviljelylaitoksen kaava on 1940-luvulta ja kaipaa päivitystä. Se tapahtuu kuitenkin luonnon ja virkistyksen ehdoilla. Matkailun ja jopa raakun- tai kalanviljelyn sovittaminen samaan pakettiin ei ole aivan helppoa, mutta huolellisella suunnittelulla se kyllä onnistuu. Vaikka kansalaiset, poliitikot ja virkamiehet ovat olleet välillä eri puolilla rintamaa, yhteinen sävel on löydettävissä. Onneksi keskusteluyhteys ei koskaan katkennutkaan.

Ja uskonpa, että luontopuiston kehittäminen on myös taloudellisesti varsin edullista. Kansalaiset ovat valmiit jopa talkootöihin, kun on kyse heille tärkeistä asioista. Luonto on meitä lähellä.

Jarmo Pasanen

Porla kulttuurimaisema Lohjalla

Porla, kulttuurimaisema Lohjalla

Lohjanjärven rannalla sijaitseva Porlan kalanviljelylaitoksen alue on ainutlaatuinen ihmisen ja luonnon muokkaama kokonaisuus, jolla on rikas kulttuurihistoriallinen menneisyys. Porlan perusti 1916 Hugo Lagus. Se on Suomen ainoa keskieurooppalaistyyppinen lampiviljelylaitos, ja sillä on vahva merkitys maamme kalanviljelyn kehittämisessä. Porlassa olisi erinomaiset edellytykset aloittaa raakun eli jokihelmisimpukan elvytys ja viljely ja se on suomalaisen järvitutkimuksen alkukoti ja uranuurtaja. Porla tarjoaa ainulaatuisen luontokokemuksen, mahdollisuuden tarkkailla herkkää luontoa läheltä keskeisellä ja helposti lähestyttävällä paikalla aivan Lohjan keskustan kupeessa. Faunatican tekemän luontoselvityksen mukaan alue on Suomen mittakaavassa varsin ainutlaatuinen kaupunkiluonnon esiintymä, josta löytyy mm. viitasammakko sekä runsas lepakkoalue.

Porlassa yhdistyvät upea luonto ja kiinnostava
kulttuurihistoria.

Porlan olemassaolo on uhattuna massiivisten rakennussuunnitelmien vuoksi. Lohjan kaupunkisuunnittelulautakunnan ehdotuksessa esitetään kaavavaihtoehtoja, joissa alueelle suunnitellaan huomattavaa määrää kerrostaloasumista, hotellia sekä oheispalveluita. Lohjalle on perustettu Pro Porla -yhdistys, joka järjestää tilaisuuksia tämän kulttuurimaiseman suojelemiseksi. Porla osallistui vuonna 2015 näyttävästi Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teemaan Teollisuuden ja tekniikan perintö.

Tänä vuonna aloitimme teemavuoden Porukan paikat, yhteiset ympäristöt sytyttämällä maaliskuun lopulla pääsiäistulet altaille. Tapahtuma oli yleisömenestys, jopa 800-1000 vierailijaa löysi kipinöivät tulet ja savut, joiden tarkoituksena oli karkottaa Porlaa uhkaavat suunnitelmat. Tapahtumassa paisteltiin makkaroita ja juotiin nokipannukahvia. Tapahtumassa oli mukana paikallinen lintutieteellinen yhdistys linnunpönttöineen osana Miljoona pönttöä -kampanjaa sekä performanssitaiteilija Pekka Kainulainen Lintumies-esityksellään.

Porlan pääsiäistapahtumassa riitti väkeä.

Tilaisuus Porlassa osoitti konkreettisella tavalla sen, miten merkityksellistä on kulttuurimaiseman suojelu. Se ei pelkästään säilytä mennyttä vaan lahjoittaa tulevaisuuden tuleville sukupolville. Paikalliset asukkaat haluavat elämyksiä, arvostavat luontokokemuksia ja ymmärtävät luontoarvoja. Ymmärtävää, laajakatseista ja kaukonäköistä suunnittelua ja ajattelua tarvitaan juuri nyt. Tulevaisuus tehdään tänään huolehtimalla yhteisestä ympäristöstämme, julkisen tilan ihmisiä ja luontoa arvostavalla haltuunotolla sekä tuoden ihmiset yhteen.

Pääsiäistulet Porlassa.

Porlassa vietetään tänä syksynä satavuotisjuhlaa teemavuoden hengessä, seuraa Euroopan kulttuuripäivien tiedotusta sekä Pro Porlan omaa Facebook-sivua.

Teksti ja kuvat: Maria Léman

 

RUNSAASTI VÄKEÄ PÄÄSIÄISTULILLA

Useita satoja ihmisiä vieraili Pro Porlan järjestämässä Pääsiäistulet-tapahtumassa lankalauantaina 26.3. Nuotiolla paisteltiin makkaraa, ja Pro Porla tarjosi nokipannukahvia, jota. Teuvo Järvenpää keitti yhteensä 16 pulleamahaista pannullista.

Kahvittelun ja makkaransyönnin lomassa ihmiset ottivat halukkaasti kantaa Porlan asemakaavamuutossuunnitelmiin. Viesti tuntui olevan selvä: Porlaa on kehitettävä puistona, ei kerrostalojen takapihana! Harvoissa kaupungeissa on keskustan kupeessa paikkoja, joissa luonto ja kulttuuri lyövät yhtä luontevasti kättä toisilleen.

Paikalla oli myös Lohjan lintutieteellinen yhdistys Hakki, jonka 40 linnunpönttöä menivät kaupaksi reilussa puolessa tunnissa. Tempaus oli osa Ylen Miljoona linnunpönttöä -kampanjaa, joka jatkuu ensi vuoden kevääseen saakka. Jos jäit ilman pönttöä, niitä kannattaa kysellä vielä Hakilta (http://www.hakkilohja.fi/).
Taiteilija Pekka Kainulaisen hurja performanssi Lintumies keräsi katsojat altaan reunalle. Pöllön kuultiin vastailevan lintumiehen huhuiluihin.